Προσούτο: Από την Ιταλία με αγάπη

15 Δεκ, 20210
elviart blog 15 12 21 final

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, ψάχνουμε όλοι να βρούμε πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε στα πιάτα μας εκλεπτυσμένα υλικά, όπως το προσούτο. Η μοναδική γεύση αυτού του ιδιαίτερου αλλαντικού σίγουρα θα αφήσει τους καλεσμένους σας απόλυτα ικανοποιημένους.

Πώς παράγεται το προσούτο:
Το προσούτο ξεκίνησε να παράγεται στη γειτονική μας Ιταλία και η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει «ζαμπόν». Στην ουσία, πρόκειται για αποξηραμένο χοιρομέρι (πόδι χοιρινού ή μηρός αγριογούρουνου) και πρώτη φορά εμφανίστηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Βέβαια, η μαζική παραγωγή του άρχισε τον Mεσαίωνα. Είναι γεγονός πως η διαδικασία παραγωγής ενός κομματιού προσούτο μπορεί να διαρκέσει ως και δύο χρόνια, ενώ το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα παραγωγής ανέρχεται στους εννέα μήνες. Θα λέγαμε πως η παραγωγή του χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια:

1. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί δύο μήνες, περιλαμβάνει τον καθαρισμό και το αλάτισμα του χοιρινού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, το κρέας πιέζεται προσεκτικά (προκειμένου να μη σπάσει το κόκκαλό του) για να στραγγίξει.
2. Στο δεύτερο στάδιο, το προσούτο ξεπλένεται και τοποθετείτε σε σκοτεινό και αεριζόμενο μέρος για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Πιο γρήγορα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε μέρη με κρύο.
3. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, αφού το χοιρινό στεγνώσει καλά, κρεμιέται στον αέρα, σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον με θερμοκρασία δωματίου. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δεκαοκτώ μήνες.

Κατηγορίες και ποικιλίες προσούτο:
Στην Ιταλία, το προσούτο χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: προσούτο crudo (ωμό) και προσούτο cotto (ψημένο), ενώ μπορεί κανείς να συναντήσει επτά ποικιλίες με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena, Prosciutto Toscano, Prosciutto Veneto Berico-Euganeo, Prosciutto di Carpeña και Prosciutto Crudo di Cuneo. Βέβαια, οι πιο διαδεδομένες είναι οι δύο πρώτες ποικιλίες. Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό προσούτο παράγεται στην Ευρυτανία. Το προσούτο Ευρυτανίας είναι πλούσιο σε γεύση και ποιότητα, αφού ωριμάζει για πολλούς μήνες στα βουνά της περιοχής.

Διατροφική αξία προσούτο:
Η πλούσια περιεκτικότητα αυτού του ιδιαίτερου αλλαντικού σε πρωτεΐνες και ελεύθερα αμινοξέα το μετατρέπει σε μια πραγματικά χορταστική επιλογή. Ταυτόχρονα, η μεγάλη ποσότητα ακόρεστων λιπών που περιλαμβάνει προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το προσούτο προσφέρει βιταμίνες B1, B6, B12 και PP, οι οποίες είναι πολύτιμες για τον οργανισμό μας. Σημαντικές είναι και οι ποσότητες φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου και σεληνίου που μας δίνει ένα κομμάτι προσούτο.

Το προσούτο, επομένως, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τα γιορτινά σας τραπέζια. Μπορείτε να το σερβίρετε είτε ως συστατικό των κυρίως πιάτων σας είτε ως ορεκτικό. Η δική μας πρόταση είναι να το προτιμήσετε τυλιγμένο γύρω από sticks κλασικής πίτας Elviart.

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.

error: Content is protected !!