Αναδρομή στην πίτα

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Πίσω από κάθε ξεχωριστή γεύση… βρίσκεται η θέληση!

    Η ιστορία μας ξεκινά το 1922, με ένα ταξίδι.

    Ο προπάππους, Βασίλειος Καλοϊδάς, φεύγει από το Ρέθυμνο της Κρήτης για την Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά τους. Εκεί, θα ανοίξει τον πρώτο φούρνο της οικογένειας στην Καλλιθέα, στην οδό Αρσάκη, ενώ λίγο καιρό αργότερα, θα ανοίξει 2ο φούρνο στην Πλάκα.

    Μαζί με την επιχείρηση, μεγαλώνει και η οικογένεια, η οποία αποτελείται, πλέον, από 11 παιδιά. Το 1937, όμως, λίγο πριν τον πόλεμο, η οικογένεια θα χάσει αιφνίδια ένα σημαντικό μέλος της από ατύχημα, τη μητέρα. Έτσι, ο προ-πάππους θα πουλήσει τον φούρνο στην Πλάκα, για να αφιερωθεί στην ανατροφή των παιδιών του.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Η παραδοσιακή αρχή, μιας διαχρονικής τέχνης.

    Το 10ο παιδί, ο Γεώργιος Καλοϊδάς, μεγαλώνοντας θα αποδειχθεί, εκτός από εξαίρετος μαθητής, και κορυφαίος αθλητής. Ως περιζήτητος ποδοσφαιριστής της εποχής, έπαιξε στην Α’ Αθηνών στον ΈΣΠΕΡΟ Καλλιθέας, στην Εθνική Ελλάδος και στον Πανιώνιο, ενάντια στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟ. Ωστόσο, ενώ είχε πρόταση από την ομάδα του Πανιώνιου, ο ΕΣΠΕΡΟΣ δεν έδωσε τη συγκατάθεση του για τη μεταγραφή.

    Σε περίπτωση διαφωνίας, η ποινή της εποχής ήταν ο αποκλεισμός εκτός δράσης, για 3 χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Πανιώνιος επέμεινε στην τριετή αναμονή του, επί πληρωμή, δίνοντας στον  Γεώργιο… τα εφόδια, τον χρόνο και το κίνητρο… για να διεκδικήσει ξανά, μαζί με τον πατέρα του, την επιχείρηση που είχαν αναγκαστεί να νοικιάσουν για οικονομικούς λόγους.  Έτσι, άρχισαν να δουλεύουν εντατικά στον φούρνο… γεγονός, που θα αποτελέσει την αρχή, μιας μεγάλης τέχνης.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Το βήμα της… αφοσίωσης.

    Το ανήσυχο πνεύμα του Γ. Καλοϊδά τον οδήγησε στη σωστή κατεύθυνση.

    Εξετάζοντας το ενδιαφέρον της αγοράς, εντόπισε τη διατροφική συνήθεια της εποχής και εστίασε στην παραγωγή της σουβλακόπιτας. Στην αρχή, με παραγωγή μικρής κλίμακας, οι πρώτες πίτες, διανέμονταν από τον ίδιο με ένα ποδήλατο στην Πλάκα.

    Λίγο καιρό αργότερα, η ίδια διανομή θα γίνει από οδηγό με μηχανή, καθώς αυξάνεται η παραγωγή. Έτσι, στις αρχές του ’50, ήταν η στιγμή που ο Γ. Καλοϊδάς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την παραγωγή της πίτας, αφήνοντας το ψωμί, για πάντα.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Το έτος της… ίδρυσης.

    Το 1952 ήταν η ημερομηνία, που έγινε αφετηρία για τη συντονισμένη παραγωγή πίτας.

    Για τα επόμενα 9 χρόνια, ο Γ. Kαλοϊδάς εργάζεται σκληρά και καταφέρνει να αγοράσει το οικόπεδο στην Καλλιθέα, στην οδό Ψηλορείτου 5, όπου και εγκαταστάθηκε η επιχείρηση το 1961.  Στο νέο κτήριο προστέθηκαν 2 ακόμα όροφοι, με σκοπό την αυτοματοποίηση της παραγωγής, καθώς το αρχικό εργαστήρι δεν μπορούσε να καλύψει πια τις ανάγκες της ζήτησης.

    Για την εποχή, ένας τέτοιος στόχος, ήταν μεγάλη πρόκληση, καθώς όλη η διαδικασία, ζύμωμα, φτυάρισμα, φούρνισμα, γινόταν αποκλειστικά με τα χέρια. Παρά τις δυσκολίες, το 1969-1970, ο Γ. Καλοϊδάς δημιουργεί τον πρώτο φούρνο, με ταινία 10 μέτρων, όπου από τη μία είσοδο τοποθετούνταν τα ζυμαράκια, τα οποία σχηματοποιούσαν 3 φουρνάρηδες με τα δάχτυλά τους και από την άλλη είσοδο έβγαιναν οι πιτούλες.

    Η κατασκευή τελειοποιείται λίγο αργότερα, με τη συμβολή ενός μηχανικού, συνεργάτη του Γ. Καλοϊδά. Το πάτημα της πίτας γίνεται, πλέον, με ειδικό μηχάνημα και η παραγωγή γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες της εταιρείας, με την επωνυμία Γ. Καλοϊδάς & Σια Ε.Ε.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Μία ζύμη, μία οικογενειακή υπόθεση.

    Το 1979,  ο γιος του Γ. Καλοϊδά, ο Μάριος, ο οποίος είχε εργαστεί από νεαρή ηλικία τόσο στην παραγωγή, όσο και τη διανομή, αναλαμβάνει ενεργά τη διοίκηση της επιχείρησης.

    Χρονιά σταθμός, για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της πίτας για σουβλάκι, κοινό όνειρο πατέρα και γιου.  Έτσι, ξεκινά μία νέα επέκταση με προσανατολισμό το εξωτερικό. H πρώτη επαφή που θα γίνει με τη Γερμανία, το 1982, θα εκτινάξει την παραγωγή στα ύψη, με αποτέλεσμα 3 χρόνια αργότερα, να αγοραστεί νέα έκταση στον Ασπρόπυργο, όπου είναι μέχρι σήμερα εγκατεστημένο το εργοστάσιο της εταιρείας.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Καινοτομία, η προϋπόθεση της κορυφής!

    Η αγάπη του Μ. Καλοϊδά για την εταιρεία και η αφοσίωση του στην πίτα για σουβλάκι, ήταν οι δυνάμεις που «πυροδότησαν» το όραμα της εξωστρέφειας. Έτσι, από το 1987, η εταιρεία παίρνει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Anuga στη Γερμανία, η Sial στη Γαλλία, Ife στο Λονδίνο, η Alimentaria στη Βαρκελώνη, αλλά και η ΔΕΤΡΟΠ στην Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, η είσοδος του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, οδήγησε και στην ολοκλήρωση της εταιρικής παρουσίας, με τη δημιουργία του λογοτύπου ELVIART, συντομογραφία της Ελληνικής Βιομηχανίας Αρτοσκευασμάτων.

    Η ΕΛ.ΒΙ.ΑΡΤ.  είναι η πρώτη εταιρεία / παραγωγός πίτας στα χρονικά, που εξήγαγε το προϊόν της στο εξωτερικό.

  • , Αναδρομή στην πίτα

    Με σύμμαχο την εμπειρία.

    Με ρίζες βαθιά στο παρελθόν, η ELVIART αναπτύσσεται σταθερά στο παρόν, κοιτώντας το μέλλον!

    Η φιλοδοξία του Μάριου Καλοϊδά, ήταν η κινητήρια δύναμη που έκανε γνωστή την εταιρεία, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και σε όλη, σχεδόν, την Ευρώπη. Το πάθος και η επιμονή του παρέμειναν αναλλοίωτα μέσα στα χρόνια και τον στήριξαν, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με σημαντικές αποφάσεις.  Μεταξύ αυτών, η εξαγορά όλων των μετοχών της εταιρείας από τους εταίρους μετόχους, το 2013.

    Έτσι, μετά από 96 χρόνια πορείας, 66 χρόνια γνώσης και 30 χρόνια εμπειρίας, η επιχείρηση περνά  καθολικά στα χέρια του ίδιου και των παιδιών του, Γιώργου Μ. Καλοϊδά και Θάλειας Καλοϊδά, οι οποίοι συνεχίζουν, με αφοσίωση και μεράκι, το έργο της οικογένειάς τους στην τέχνη της πίτας.