Τομάτα: το αγαπημένο μας φρούτο

26 Μαρ, 20210

Η ταπεινή τομάτα έχει μεγάλη αξία για την ελληνική κουζίνα αλλά και την υγεία μας.

Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν είναι τόσο παλιά στη διατροφή μας όσο νομίζουμε. Ήρθε στην Ευρώπη το 1544 και στην Ελλάδα μόλις το…1818, όπως και η πατάτα!

Το αρχικό της όνομα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό, καθώς οι Ιταλοί την έλεγαν «χρυσό μήλο», χάρη στο κίτρινο ή στο πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη τομάτα. Επίσης, αν και δεν της φαίνεται, είναι φρούτο και όχι λαχανικό!

Η τομάτα είναι ιδανική για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή γιατί προσφέρει λίγες θερμίδες αλλά πολλά ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, και μάλιστα αδιάλυτες, ένα πραγματικό δώρο για το πεπτικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, οι τομάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών (C και  Β9) αλλά και αντιοξειδωτικών, όπως τολυκοπένιο, άλφα-λιποϊκό οξύ, χολίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Όσο για τη γεύση της, ποιος θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτή; Ένα απαραίτητο συστατικό σε εκατοντάδες συνταγές, η τομάτα είναι πάντα, με κάποιο τρόπο, στο τραπέζι μας!

Σας προτείνουμε λοιπόν να δοκιμάσετε την τομάτα σε κάθε της μορφή, και θα δείτε ότι όλες ταιριάζουν με τις πίτες Elviart!

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.