Πιπεριές: Πολύχρωμες και θρεπτικές

4 Οκτ, 20210

Οι αγαπημένες μας πιπεριές πρωταγωνιστούν σε πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και της διεθνής κουζίνας. Ταιριάζουν με κρεατικά, ζυμαρικά, πλαισιώνουν πίτσες και οι επιλογές δε σταματούν ποτέ. Οι πιπεριές χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες, γλυκές και καυτερές. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς.

Ιστορία της πιπεριάς
Οι πρώτες πιπεριές καλλιεργήθηκαν στην κεντρική Αμερική και στο βόρειο κομμάτι της νότιας Αμερικής. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την ύπαρξη αυτού του λαχταριστού λαχανικού κι έκτοτε έγιναν γνωστές σε όλη την υφήλιο. Οι πέντε πρώτες χώρες στην καλλιέργεια πιπεριάς είναι η Κίνα, το Μεξικό, η Τουρκία, η Ινδονησία και η Ινδία.

Χρώμα της πιπεριάς
Το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι τα πιο διαδεδομένα χρώματα πιπεριάς, με σπανιότερα το λευκό και το μωβ. Κάτι που αρκετοί δε γνωρίζουν, είναι ότι το χρώμα που έχουν οι πιπεριές εξαρτάται από την εποχή συγκομιδής τους. Είναι, άλλωστε, γεγονός πως τις περισσότερες φορές οι πράσινες πιπεριές είναι πιο οικονομικές από τις υπόλοιπες. Ο λόγος είναι ότι οι πιπεριές αυτού του χρώματος, είναι οι πιο άγουρες. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως η γεύση τους είναι πιο πικρή. Όσο περισσότερο ωριμάζει η πιπεριά τόσο πλησιάζει στο κόκκινο χρώμα και γλυκαίνει. Επίσης, κάποιες ποικιλίες μάς αφήνουν μια αίσθηση καψίματος κατά τη βρώση τους. Αυτό οφείλεται στα επίπεδα καψαϊκίνης που εμπεριέχουν.

Ποικιλίες της πιπεριάς
Οι ποικιλίες των πιπεριών διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος και γεύση και βάσει αυτών των χαρακτηριστικών υπάγονται σε 5 βασικά είδη: C. annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens και C. Pubescens. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, οι πιπεριές οι οποίες καλλιεργούνται εντάσσονται κατά κύριο λόγο στο είδος C. annuum. Το είδος αυτό περιλαμβάνει τόσο μακρόστενες όσο και στρογγυλές πιπεριές. Ξενόφερτες ποικιλίες όπως οι “χαλαπένιο” και οι “άντσο”, ανήκουν επίσης στο είδος αυτό.

Διατροφική αξία της πιπεριάς
Όλες οι πιπεριές, ανεξάρτητα από την ποικιλία τους, προσφέρουν κατά μέσο όρο 25 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Τα αγαπημένο μας λαχανικό είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, τα καροτενοειδή που περιέχουν προλαμβάνουν ή μειώνουν τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών και παθήσεων και συμβάλουν στην καλή υγεία των ματιών.

Κατανάλωση της πιπεριάς
Ωμές, τηγανητές, στο φούρνο ή στη σχάρα, οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Βέβαια, προκειμένου να διαφυλάξετε τη βιταμίνη C που περιέχουν, προτείνεται να τις καταναλώνετε στην ωμή τους μορφή. Η πιο θρεπτική και νόστιμη ιδέα είναι να συμπεριλάβετε πολύχρωμες πιπεριές μέσα σε μια πίτα Elviart με αλεύρι ολικής άλεσης!

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.