Ανθότυρο ή ανθότυρος : όπως και να αποκαλέσεις αυτό το λευκό, δροσερό τυρί, όλοι οι Έλληνες (και όχι μόνο) θα το καταλάβουν. Πρόκειται για ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά τυριά και φυσικά κατάγεται από την Κρήτη!
Πως παράγεται
Η πρώτη ύλη για την παραγωγή ανθότυρου είναι το τυρόγαλα (ο ορός του γάλατος που συλλέγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού) άλλων τυριών (πχ. φέτας, σκληρών, ημίσκληρων). Έπειτα, το τυρόγαλα θερμαίνεται και είθισται να προστίθεται σε αυτό ένα μικρό ποσοστό πρόβειου, αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος. Τα πιο «διαιτητικά» ανθότυρα είναι αυτά που παράγονται από τυρόγαλα φέτας, ενώ για τα πιο πλούσια θερμιδικά χρησιμοποιείται γραβιέρας ή από κεφαλοτύρι.
Διατροφική αξία
Το ανθότυρο συνίσταται σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ακολουθήσει υγιεινή διατροφή καθώς μια μερίδα 30 γραμμαρίων περιέχει μόλις 60 θερμίδες και πολύ χαμηλά λιπαρά και αλάτι. Επίσης, το συγκεκριμένο τυρί αποτελεί πηγή βιταμινών Α και D, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Οδηγίες για την κατανάλωσή του
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του ανθότυρου σε αλάτι, ο «χρόνος ζωής» του είναι περιορισμένος. Συνίσταται να καταναλώνεται εντός 3-4 ημερών με διατήρησή του στο ψυγείο και για το λόγο αυτό προτείνουμε να το αγοράζετε σε μικρές ποσότητες. Μια λύση για να παρατείνεται την διάρκεια συντήρησής του είναι να το βγάλετε από την συσκευασία του, να το αλατίσετε εξωτερικά και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε γυάλινο μπολ.
Συνδυασμοί με άλλα υλικά
Η αλήθεια είναι ότι, χάρη στην ήπια γεύση του, το ανθότυρο ταιριάζει με πολλές τροφές : μέσα σε σαλάτες, σε πίτες, με ζυμαρικά, ακόμα και σε γλυκά. Ένας ασυναγώνιστος συνδυασμός για ένα γρήγορο σνακ είναι να βάλετε το ανθότυρο πάνω σε ένα πιτάκι Elviart με συνοδεία από ντομάτα και ελιά.