Σπανάκι: το Σούπερ Λαχανικό

12 Μάι, 20210

Σίγουρα ένας από τους ήρωες των παιδικών μας χρόνων ήταν ο Ποπάϋ που όλοι θαυμάζαμε για τις υπερδυνάμεις και τις ικανότητές του. Σύμφωνα με τους παραγωγούς του κόμικ, το σπανάκι και η αγάπη του Ποπάϋ για κατανάλωσή του, ήταν η πηγή της δύναμης του.

Θα λέγαμε ότι η ιστορία του αγαπημένου μας αυτού χαρακτήρα μας ακουγόταν κάπως υπερβολική. Βέβαια, μέσα στα «παραμύθια» κρύβεται πάντα μια δόση αλήθειας. Και η αλήθεια είναι ότι το αγαπημένο μας σπανάκι, με ρίζες από την Ασία, έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ένα σύγχρονο super food.

Διατροφική αξία

Αν και μια μερίδα σπανάκι περιέχει ελάχιστες θερμίδες (23 kcal), τα θρεπτικά του στοιχεία είναι άφθονα. Περιέχει βιταμίνες A, C, K, B6, E καθώς και μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Στα αρνητικά του συγκαταλέγεται ότι περιέχει και αρκετό οξαλικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί πως δρα εναντίον της απορρόφησης του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό. Προτείνεται να τρώμε το σπανάκι ελαφρώς μαγειρεμένο γιατί έτσι μειώνεται η περιεχόμενη ποσότητα οξαλικού.

Οφέλη για την υγεία

Το σπανάκι έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις σύμμαχος για την υγεία. Τα θρεπτικά του στοιχεία συμβάλλουν σε πολυάριθμες λειτουργίες του ανθρώπινου συστήματος και δρουν ευεργετικά στην:

  • Υγεία των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών
  • Πρόληψη κατά του καρκίνου
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Υγεία των οστών
  • Φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Διατροφικές προτάσεις

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες σε όλο τον κόσμο. Το συναντάμε σε ποικιλία συνταγών τόσο σε μαγειρεμένη όσο και σε ωμή μορφή. Ταιριάζει υπέροχα μέσα σε σούπες, σε σαλάτες, μαζί με αυγά σε μορφή ομελέτας και φυσικά μέσα σε… κυπριακές ή αραβικές πίτες Elviart.

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.