Μετά Βαΐων και Ιχθύος!

21 Απρ, 20190

Με την Κυριακή των Βαΐων ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου τον υποδέχονταν πιστοί κρατώντας βάγιες -τότε έτσι ονόμαζαν τα κλαδιά φοινίκων που κρατούσαν οι πιστοί. Ονομάζεται και Κυριακή του Λαζάρου, γιατί τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού γιορταζόταν ταυτόχρονα με την ανάσταση του Λαζάρου, που τώρα έχει μεταφερθεί το προηγούμενο Σάββατο.

Σήμερα, αναπαριστώντας την ημέρα, μετά το πέρας της λειτουργίας μοιράζονται βάγιες (δάφνες), που έχουν ευλογηθεί, στους πιστούς στην εκκλησία. Οι πιστοί κρατούν το φύλλο δάφνης σε εικονοστάσι στο σπίτι τους, θεωρώντας το ως προστασία ενάντια στη βασκανία. Έθιμα δίνουν το δικό τους χαρμόσυνο παραδοσιακό τόνο σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπως τα ελαφρά βαγιοχτυπήματα που λέγεται ότι μεταφέρουν σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα την ευεργετική δύναμη της βάγιας, ακόμα και στο θέμα της γονιμότητας.

Όσον αφορά στο τραπέζι μας, την Κυριακή των Βαΐων, χαλαρώνει για μία μέρα η νηστεία της Σαρακοστής και τρώμε ψάρι.

Συνδυάζουμε το ψάρι της επιλογής μας με τα αγαπημένα δαφνόφυλλα, συμβολίζοντας την ημέρα και στο πιάτο μας. Οι πιτούλες Elviart συνοδεύουν παραδοσιακά το λιτό, απολαυστικό μας γεύμα.

Ας γιορτάσουμε με την καρδιά μας αυτήν την ημέρα, που μας βάζει στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας «μετά βαΐων και κλάδων», όπως της αξίζει!

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.