Σοκολάτα: Η πιο ωφέλιμη «αμαρτία»

7 Ιούλ, 20210

Σοκολάτα: Η πιο ωφέλιμη «αμαρτία»

Σοκολάτα: Μια λέξη που γεννάει συναισθήματα χαράς, απόλαυσης, αλλά και ενοχών! Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να πει πως δεν του αρέσει να απολαμβάνει μια λαχταριστή σοκολάτα ή τα προϊόντα της. Όμως, επίσης δύσκολο είναι να εντοπιστεί κάποιος που θα δηλώσει πως δε νιώθει ενοχές κατά την κατανάλωσή της, λόγω της φήμης της ως θερμιδική «βόμβα».

Η ιστορία της σοκολάτας

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, περίπου το 1900 π.Χ. Οι πρώτοι που είχαν την τύχη να τη γευτούν ήταν οι πληθυσμοί των Μάγια και των Ολμέκων, οι οποίοι κατανάλωναν τους σπόρους του κακαόδεντρου. Πολλά χρόνια μετά, γύρω στο 1000 μ.Χ, οι Αζτέκοι αναγνώρισαν την αξία του κακάο και ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν ως «νόμισμα». Έδιναν κακάο και έπαιρναν αντικείμενα, ζώα, ακόμα και σκλάβους! Στην Ευρώπη η σοκολάτα έφτασε το 1517 μ.Χ., ενώ το 1580 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στην Ισπανία. Γρήγορα η επονομαζόμενη «χρυσή τροφή των Θεών» κατέκτησε όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και όλον τον πλανήτη!

Είδη σοκολάτας

  • Κακάο: Η γνωστή σκόνη σοκολάτας. Οι σπόροι κακάο, προερχόμενοι από τα κακαόδεντρα, περνάνε τη διαδικασία εξαγωγής του βουτύρου – κακάο από τα πικρά στερεώματα του σπόρου και φτάνουν σε εμάς σε μια αλεσμένη μορφή.
  • Σοκολάτα υγείας ή μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα: Είναι η πιο χαμηλά θερμιδική (496 kcal/ 100 g), αλλά και η πιο υγιεινή σοκολάτα, καθώς περιέχει 50-70% καθαρό κακάο.
  • Σοκολάτα γάλακτος: Η περιεκτικότητά της σε κακάο ανέρχεται στο 20-40%, ενώ παρασκευάζεται με σχεδόν 50% ζάχαρη. Μαζί με τις αρωματικές ύλες και γεύσεις που προστίθενται, οι θερμίδες της αγγίζουν τις 516 ανά 100 γραμμάρια.
  • Λευκή σοκολάτα: Η λευκή της όψη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει καθόλου κακάο, παρά μόνο βούτυρο – κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρωματικές ουσίες. Οι θερμίδες που προσφέρει ανέρχονται στις 540 ανά 100 γραμμάρια.

Ευεργετικές ιδιότητες σοκολάτας

Παρά την υψηλή θερμιδική αξία της σοκολάτας, δεν πρέπει να αγνοούμε τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή της:

  1. Μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής & εγκεφαλικού επεισοδίου: Το κακάο συμβάλει στην ομαλή ροή του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
  2. Ενίσχυση μνήμης: Η κατανάλωση κακάο ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η σοκολάτα όχι μόνο βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, αλλά και μπορεί να επιβραδύνει κάποια από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.
  3. Βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης: Οι πολυφαινόλες, τις οποίες περιέχει το κακάο, συμβάλουν στην αντιοξείδωση του οργανισμού, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης μας.
  4. Ανάκαμψη της ψυχικής υγείας: Το κακάο περιέχει το αμυνοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ρυθμίζει τη σεροτονίνη (την ορμόνη της καλής διάθεσης). Έτσι, μειώνει τα επίπεδα άγχους και ενεργοποιεί την ηρεμία και την ευεξία.

Γευστικές προτάσεις

Έχοντας αναλύσει τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας, συνειδητοποιούμε ότι οφείλουμε να την εντάξουμε, με μέτρο, στη διατροφή μας. Εμείς προτείνουμε να την απολαύσετε απλωμένη πάνω σε μια κλασική πίτα (ή μια τορτίγια) Elviart παρέα με τριμμένο μπισκότο και φρέσκιες φράουλες.

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.