Το καλαμπόκι είναι μια από τις πιο διαδομένες τροφές στον κόσμο. Για την ακρίβεια, το καλαμπόκι εντάσσεται σε δύο κατηγορίες τροφίμων, αφού στην ψημένη του μορφή θεωρείται λαχανικό, ενώ οι κόκκοι του ανήκουν στα σιτηρά.
Ιστορία καλαμποκιού
Η πρώτη αναφορά στο καλαμπόκι έγινε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στο ημερολόγιο του έγραφε ότι οι άνδρες του βρήκαν ένα νέο φυτό στην Κούβα. Στην πραγματικότητα, το καλαμπόκι κατάγεται από το Μεξικό. Μάλιστα, αρχαιολόγοι, σε έρευνες που έγιναν στην χώρα, ανακάλυψαν σπόρους άγριου καλαμποκιού ηλικίας 80 χιλιάδων χρόνων! Στην Ευρώπη το αγαπημένο μας καλαμπόκι ήρθε είτε από τους Ισπανούς είτε από τους Πορτογάλους.
Οφέλη κατανάλωσης καλαμποκιού
Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών και φυτικών ινών. Ενώ περιέχει περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα δημητριακά, ταυτόχρονα έχει και λιγότερες θερμίδες, αλλά και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, το καλαμπόκι περιέχει , μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο και αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας για τους εξής (μεταξύ άλλων) λόγους:
• Κάνει καλό στην όρασή μας.
Το καλαμπόκι περιέχει βήτα-καροτίνη, η οποία συμβάλει στον σχηματισμό της βιταμίνης Α, εξασφαλίζοντας την καλή μας όραση.
• Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
• Συμβάλει στην καταπολέμηση της αναιμίας.
Τα 100 γραμμάρια καλαμποκιού περιέχουν 15% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.
• Προστατεύει την καρδιά.
Το αραβοσιτέλαιο επεμβαίνει, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τρόποι κατανάλωσης καλαμποκιού
Το καλαμπόκι καταναλώνεται σε διάφορες μορφές: ψημένο, βρασμένο, ως αλεύρι ή ακόμα και ως ποπ κορν.
Εμείς προτείνουμε να το συμπεριλαμβάνετε στα λαχταριστά wrap με τορτίγια Elviart ή να προτιμάτε τις πίτες από αλεύρι καλαμποκιού Elviart!