Ιστορίες από το παρελθόν

23 Σεπ, 20220

📜 Η ιστορία της Elviart ξεκινά το 1922, με ένα ταξίδι. Ο προπάππους, Βασίλειος Καλοϊδάς, φεύγει από το Ρέθυμνο της Κρήτης για την Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά τους. Εκεί, θα ανοίξει τον πρώτο φούρνο της οικογένειας στην Καλλιθέα, στην οδό Αρσάκη, ενώ λίγο καιρό αργότερα, θα ανοίξει 2ο φούρνο στην Πλάκα.

👨‍👩‍👧‍👦 Μαζί με την επιχείρηση, μεγαλώνει και η οικογένεια, η οποία αποτελείται, πλέον, από 11 παιδιά. Το 1937, όμως, λίγο πριν τον πόλεμο, η οικογένεια θα χάσει αιφνίδια ένα σημαντικό μέλος της από ατύχημα, τη μητέρα. Έτσι, ο προ-πάππους θα πουλήσει τον φούρνο στην Πλάκα, για να αφιερωθεί στην ανατροφή των παιδιών του.

🌯Το 10ο παιδί της οικογένειας, ο Γιώργος Καλοϊδάς, εντόπισε τη διατροφική συνήθεια της εποχής και εστίασε στην παραγωγή της σουβλακόπιτας. Στην αρχή, με παραγωγή μικρής κλίμακας, οι πρώτες πίτες, διανέμονταν από τον ίδιο με ένα ποδήλατο στην Πλάκα. Στις αρχές του ‘50, η ίδια διανομή θα γίνει από οδηγό με μηχανή, καθώς αυξάνεται η παραγωγή.

✨Το 1952 ήταν η ημερομηνία, που έγινε αφετηρία για τη συντονισμένη παραγωγή πίτας. Για τα επόμενα 9 χρόνια, ο Γ. Kαλοϊδάς εργάζεται σκληρά και καταφέρνει να αγοράσει το οικόπεδο στην Καλλιθέα, στην οδό Ψηλορείτου 5, όπου και εγκαταστάθηκε η επιχείρηση το 1961. Στο νέο κτήριο προστέθηκαν 2 ακόμα όροφοι, με σκοπό την αυτοματοποίηση της παραγωγής, καθώς το αρχικό εργαστήρι δεν μπορούσε να καλύψει πια τις ανάγκες της ζήτησης.

🏭Για την εποχή, ένας τέτοιος στόχος, ήταν μεγάλη πρόκληση, καθώς όλη η διαδικασία, ζύμωμα, φτυάρισμα, φούρνισμα, γινόταν αποκλειστικά με τα χέρια. Παρά τις δυσκολίες, το 1969-1970, ο Γ. Καλοϊδάς δημιουργεί τον πρώτο φούρνο, με ταινία 10 μέτρων, όπου από τη μία είσοδο τοποθετούνταν τα ζυμαράκια, τα οποία σχηματοποιούσαν 3 φουρνάρηδες με τα δάχτυλά τους και από την άλλη είσοδο έβγαιναν οι πιτούλες.

🔨Η κατασκευή τελειοποιείται λίγο αργότερα, με τη συμβολή ενός μηχανικού, συνεργάτη του Γ. Καλοϊδά. Το πάτημα της πίτας γίνεται, πλέον, με ειδικό μηχάνημα και η παραγωγή γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες της εταιρείας, με την επωνυμία Γ. Καλοϊδάς & Σια Ε.Ε.

🌱 Πλέον, με ρίζες βαθιά στο παρελθόν, η ELVIART αναπτύσσεται σταθερά στο παρόν, κοιτώντας το μέλλον!

#Elviart #pita #history #rizes #greekpita #greekcompany #foodcompany #foodlovers #loveforfood #qualityfood

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.