Αβοκάντο: Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

16 Φεβ, 20220

Το αβοκάντο είναι μία υπερ-τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μονοακόρεστα λιπαρά. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια και η κατανάλωσή του έχουν αναπτύξει γοργούς ρυθμούς. Από το 2000 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα 4.500 στρέμματα και τα τελευταία περίπου 3 χρόνια φαίνεται να έχουν φυτευτεί 10.000 στρέμματα κυρίως στα Χανιά.

Τα αποτελέσματα από την κατανάλωση του αβοκάντο είναι εντυπωσιακά:

• Χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει, προστατεύει την όραση.
• Έχει αντικαρκινική προστασία λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών του.
• Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
• Ωφελεί την επιδερμίδα λόγω των βιταμινών C και E.

Ιστορία του αβοκάντο
Τα αβοκάντο προέρχονται από την Αμερική (Κεντρική και Νότια) και τους Αζτέκους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το αβοκάντο ως φυσικό διεγερτικό και αφροδισιακό. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει διάφορα στοιχεία για την κατανάλωση του αβοκάντο τα οποία χρονολογούνται περίπου 10.000 χρόνια πριν, στο Μεξικό. Το 1519 μ.Χ. ο Ισπανός στρατιώτης Hernando Cortez ήταν ο πρώτος λευκός ο οποίος πάτησε στο Μεξικό και αναφέρει σε σημειώσεις του ότι το αβοκάντο αποτελούσε βασική τροφή των ιθαγενών.

Στο σήμερα
Στη σημερινή αγορά, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί των αβοκάντο είναι το Μεξικό, η Χιλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ινδονησία, η Κολομβία, το Περού, η Γουατεμάλα, η Κίνα και η Βραζιλία, με το Μεξικό να αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό κι εξαγωγέα παγκοσμίως.

Αφήστε μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα πεδία με * συμπληρώνονται υποχρεωτικά.